Monday, July 22, 2019
Home / Band of the Week  / System of a Down, progressive metal cu background armenesc

System of a Down, progressive metal cu background armenesc

În System of a Down am decis să ne afundăm un pic boxele săptămâna aceasta pentru că band-ul cu heritage armenesc a reușit să revoluționeze sectorul pe care activează. Ca și succes comercial și nu

În System of a Down am decis să ne afundăm un pic boxele săptămâna aceasta pentru că band-ul cu heritage armenesc a reușit să revoluționeze sectorul pe care activează. Ca și succes comercial și nu numai System of a Down este o formație ce a rămas constantă pe parcursul existenței sale iar cifrele din vânzările de albume, peste 40 de milioane de copii vândute, spun un singur cuvânt: succes.

 

System of a Down are patru piloni importanți în compoziția sa. Deși vorbim despre o formație de origine americană heritage-ul armenesc adus de cei patru componenți este de fapt baza de inspirație și revoltă a band-ului. La voce Serj Tankian, Daron Malakian pentru chitară, Shavo Odadjian cu basul și John Dolmayan la tobe, aceștia sunt membrii care au compus baza unui band care a inspirat un suflu nou pentru aria alternativ metal, hard rock, thrash metal sau progressive metal.

 

 

În 1994 System of A Down își pune bazele în Glendale, California, Statele Unite. Numele formației se trage de fapt dintr-un poem scris de Serj. Inițial numele band-ului avea să fie Victims of a Down, exact ca titlul poemului, dar, Serj a considerat că introducerea cuvântului ”System” ar putea aduce mai mulți fani având o aplicabilitate mai vastă la public.

 

Primul demo tape semnat de System of A Down apare în 1995 la un an de la formare dar nu a fost niciodată comercializată și abandonată ulterior. Încercarea numărul doi de demo tape apare un an mai târziu. Totuși ”Demo Tape 2” nu are potențial și se pierde ca și prima încercare.

 

System of a down interior

 

Ulterior în 1997 System of A Down reușește să elibereze primul lor material profesionist. Este de fapt o colecție de track-uri numită ”Hye Enk” traducere ” Suntem armeni”. Evident aici începe cu adevărat aventura formației în lumea muzicală.

 

După acest material System of A Down începe să aibă gig-uri în diverse cluburi și spații notabile din Hollywood precum: Whisky-A-Go-Go sau Viper Room. Acesta a fost un pas foarte important pentru band deoarece la unul dintre show-uri ei sunt văzuți de Rick Rubin, un fost producător cunoscut și fost copreședinte al Columbia Records. Rubin este uimit de prestația celor de la System of A Down și le sugerează acestora să-l caute și să țină legătura.

 

 

Prin intermediul lui Rubin System of A Down prinde primul contract cu o casă de discuri semnând cu American/Columbia Records. În 1998 trupa scoate albumul de debut ”System of A Down” având parte de succes moderat cu single-urile ”Sugar” și ”Spiders”.

 

 

 

Primele single-uri ale System of A Down prind bine pe posturile de radio și devin din ce în ce mai difuzate pe MTV. Trupa începe promovarea masivă a albumului și deschid turnee pentru Slayer sau Metallica.

 

Albumul numărul doi pentru System of a Down vine în anul 2001, pe 4 septembrie și este intitulat ”Toxicity”, un material discografic cu trei single-uri: ”Chop Suey”, ”Toxicity” și ”Aerials”, de fapt trei mari hit-uri ale band-ului.

 

 

Albumul aterizează la lansare pe locul întâi în topurile americane și canadiene, un boost de popularitate enorm pentru formație.

 

 

Ca și vânzări ”Toxicity” ajunge la 12 milioane de copii comercializate la nivel mondial.

 

 

Ca și primire din partea criticilor albumul este un mega succes având note foarte mari de la publicații de specialitate precum LA Times, Rolling Stone sau Q Magazine.

 

Între 2004 și 2005 exceptând concertele și gig-urile System of A Down lucrează intens pentru un nou album. Decizia de a face materialul un double album este una foarte buna iar prima parte numită ”Mezmerize” apare pe 17 mai 2005. Lansarea aduce materialul din nou pe locul întâi în SUA și Canada, System of A Down ajunge un band celebru dar continuă să producă muzică. Single-ul ”B.Y.O.B” câștigă Grammy-ul, melodia fiind un statement de criticare a sistemului de recrutare din SUA.

 

 

A doua parte a dublului album se numește ”Hypnotize” și apare pe 22 noiembrie 2005. Din nou lansarea aduce discul pe locul întâi în SUA făcând din System of a Down una dintre formațiile cu două albume consecutive pe locul 1. Alte formații care au mai făcut performanța aceasta sunt: The Beatles, Guns N Roses, DMX sau 2Pac.

”Hypnotize” are 12 track-uri și 4 single-uri: ”Hypnotize”, ”Lonely Day”, ”Vicinity of Obscenity” și ”Kill Rock n Roll”.

 

 

 

În 2006 System of A Down decide să facă o pauză și intră în hiatus pentru ”câțiva ani” spuneau membrii formației. Acuzând oboseala și nevoia unei pauze ei promit că se vor întoarce în formula completă în ceva timp.

 

 

În 2010 System of A Down se reunește și organizează o serie de concerte în Europa. Pe parcursul anilor până în prezent formația nu mai produce niciun album dar continuă turneele și evenimente muzicale mai mici prin toată lumea.

 

În 2014 System of A Down anunță turneul ”Wake Up the Souls Tour” pentru a comemora 100 de ani de la genocidul armenesc. Turneul a inclus și o reprezentație în Piața Republic din Yerevan, Armenia. Acela a fost primul concert susținut de System of A Down în țara lor natală.

 

Pentru următoarea perioadă nu există vești concrete cu privire la noi albume produse de System of A Down dar asta nu înseamnă că povestea band-ului se oprește aici.

Please follow and like us:
0

admin@cooltivator.ro

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT

;