Wednesday, June 26, 2019
Home / Features  / INTERVIU – Stema, indie-alternativ cu urme de psychedelic

INTERVIU – Stema, indie-alternativ cu urme de psychedelic

O părere personală de a noastră este că în ultimii patru poate chiar cinci ani scena muzicală autohtonă s-a extins către genuri pe care înainte trupele românești nu le ”gustau”. Lăsând la o parte pătura

O părere personală de a noastră este că în ultimii patru poate chiar cinci ani scena muzicală autohtonă s-a extins către genuri pe care înainte trupele românești nu le ”gustau”. Lăsând la o parte pătura de formații cu track-uri comerciale scena bucureșteană de indie și alternativ s-a dezvoltat destul de mult. Deși unele dintre trupele din acest segment fac încă parte din undergound ele se dezvoltă cu pași mari și reușesc să producă albume sau LP-uri demne de luat în seamă. Cu trupa Stema totul s-a încheghat în 2011. Prima piesă compusă și eliberată de band a fost ”Povestea Vieții”.

 

Tot în 2011 și tot cu ”Povestea Vieții” Stema are parte și de primul său clip, regizat de Jurjak. Într-un interviu făcut la sala de repetiții Stema ne-a povestit despre esența band-ului, primul album care face parte dintr-o trilogie mai complexă și felul în care a crescut trupa la cinci ani de la naștere.

 

Cooltivator: Povestea Stema când s-a născut și care au fost rădăcinile de la care trupa a pornit?

 

Silviu Sanda: Stema s-a născut în 2011 odată cu primul single și videoclip “Povestea Vieții”, regizat de Jurjak.

 

Atunci am început mai serios să ne ocupăm de piese, repetiții pentru concerte live și chestii adiacente. Numele de “Stema” vine de la faptul că am zis că muzica ne reprezintă deci e ca și cum ne-am pune o stemă în piept sau pe frunte. A rezultat Stema.

 

stema-1

 

Cooltivator: Genul indie-alternativ pe care îl abordați se inspiră de la ce alți artiști? Care sunt influențele voastre ca muzicieni?

 

Silviu Sanda: Sunt atât de mulți… din țară cei mai pregnanți sunt “Timpuri Noi”, unde eu am cântat ani buni cu basul și e trupa cu care am crescut. Dar îmi plac mulți…din garda veche Phoenix, Trio Grigoriu.

 

Din noua generație Robin and the Backstabbers, Subcarpați, Suie Paparude, Mr. Jurjak iar de dincolo Arctic Monkeys, Kasabian, Apparat, Moderat, Pink Floyd și lista e foarte foarte lungă.

 

 

Cooltivator: Primul album v-a plasat pe scena muzicală alternativă din România. Cum a fost primit primul vostru material și ce urmează după el?

 

Silviu Sanda: A fost primit bine. Mai ales că varianta digitală am dat-o pe gratis la free download pe www.trupastema.ro Am avut piese pe radiouri, ceea ce înseamnă destul de mult pentru promovare.

 

Am ales să ieșim în preajma lansării albumului și cu un clip realizat de Adistu’, omul care ne face proiecțiile la concerte.

 

 

Cooltivator: Care este conceptul din spatele albumului și de la ce a plecat creația sa?

 

Silviu Sanda: Păi am zis așa: Facem trilogia “Vicii, talente și patimi”.

 

1)Eclectic
2)Electrobucurești
3)Psyhedelic

Primul album scos a fost “Eclectic” pentru că are o mulțime de stiluri și la prima vedere poate părea ușor neunitar. Însă titlul trilogiei e foarte generos și unește la un loc toate cântecele precum cloșca își strânge puii sub ea. Despre celelalte două albume, nu divulgăm nimic deocamdată. Oricum o să dureze ceva.

 

Cooltivator: În 2013 ați deschis concertul trupei britanice ”The Animals”. Cum a fost ca experiență și ce credeți că ați avea de învățat de la trupele din Marea Brtianie care pe parcursul anilor și-au lăsat o amprentă pregnantă pe muzica internațională?

 

Silviu Sanda: A fost o experiență frumoasă. Un moment din acela de-l pui deoparte în cutiuța cu amintiri frumoase. De învățat de la britanici, în primul rând originalitatea. Ei fac ce stiu ei mai bine și de asta le iese. Adică cum ar fi să vezi un britanic că se chinuie să cânte la nai exact ca Gheorghe Zamfir? Cu feelingul lui Zamfir. N-ar merge. În România multe trupe încearcă să cânte ca trupele britanice și aici apare problema. Nu suntem englezi!

 

stema-2

 

Cooltivator: Unde vă simțiți cel mai bine? În concertele la festivaluri, aer liber sau in gig-urile mai intime cum sunt în cele de club? De ce?

 

Silviu Sanda: Nu e o regulă. Cel mai mult ține de noi să ne acordăm pe aceeași frecvență și apoi să ne acordăm cu publicul. Totuși, anul ăsta, în aer liber la Airfield Festival a fost un concert foarte reușit.

 

 

Cooltivator: Ultimul vostru clip lansat este pentru piesa ”Om (cum e să fii?). De la ce a plecat conceptul acestui video și cum a ajuns să se materializeze în forma actuală?

 

Silviu Sanda: Ideea a fost să-l fac cât se poate de real, de sincer, eu în preajma a tot felul de oameni pe care-i întâlnesc, și bineînțeles cu mine în centrul poveștii.

 

Totul e filmat de mine cu telefonul meu. De exemplu un personaj foarte interesant e Nea Zotel – taximetristul.

Please follow and like us:
0

contact@cooltivator.ro

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT

;