Wednesday, June 26, 2019
Home / Features  / INTERVIU: Jurjak, concepte de blues și teoria de electro-blues bucureștean

INTERVIU: Jurjak, concepte de blues și teoria de electro-blues bucureștean

Am putea să vorbim despre blues luni în șir, teoria unui stil muzical omagiat peste hotare mai mult ca-n România. Cu toate acestea, și în peisajul autohton muzical au existat și există artiști care se

Am putea să vorbim despre blues luni în șir, teoria unui stil muzical omagiat peste hotare mai mult ca-n România. Cu toate acestea, și în peisajul autohton muzical au existat și există artiști care se înclincă la ”worried notes” sau puterea insuflată de efectul ”walking bass”. De data aceasta vorbim despre blues și electro-blues alături de Jurjak, un artist nou care îmbină electro cu blues și aduce publicului de la noi un experiment de amestec al vechiului cu nou.

 

În 2005 George Petroșel începe să facă cunoștință cu setul de tobe. Alături de K-gula și trupa Confusion cunoaște muzica. Este vremea primei trupe din România de hip-hop live. Experiența scenei îl aduce pe George la porțile curiozității muzicale. Așa că, peste trei ani, adică în 2008 inițiază proiectul Virtual Picnic, alături de Luca Valentin și Nuțu Militaru.

 

Fast-forward în 2014 pentru ”Operațiunea Back to the future”, nașterea unui proiect-omagiu de natură audio-video dedicat creatorilor români din perioada 1970.

 

George Petroșel călătorește peste Ocean și descoperă poezia. Acestea pare să fi fost momentul în care transpunerea stărilor personale începe să se petreacă în versuri. Construcția prinde formă alături de o chitară, o clapă și câteva noțiuni de teorie muzicală.

 

 

jurjak-selfie

 

Jurjak ia naștere în scena muzicală din România aducând ceva nou prin îmbinarea noului cu influențe de vechi. Piese precum ”Un minut”, ”Future Ex” sau ”Șoapte” încep să devină cunoscute publicului de pe Youtube coafate și împachetate frumos în videoclipuri cu esență.

 

Prin perindările pe care Cooltivator le-a făcut în diverse săli de repetiție am reușit să facem cunoștință cu Jurjak și band-ul din spatele proiectului său. Am discutat într-un scurt interviul cu Jurjak ce înseamnă electro-blues, ce vrea muzica sa să transmită și ce planuri de viitor are artistul român.

 

jurjak-palariejurjak-palarie

 

Cooltivator: Care este conceptul din spatele artistului ”Jurjak”? Cum s-a ajuns la acest concept?

 

Jurjak: Acum 8 ani un prieten m-a strigat ”băi jurjak de la George..”, Jorj mi-a plăcut cum sună și am decis să-l păstrez ca nume de scenă și să mă semnez pe tot ce înseamnă creativ, video, poezie și muzică. Primul pseudonim de artist era g7p3.

 

Fiind pasionat deblues și pălării am decis ca logo să fie silueta cu o pălărie care este recognoscibilă și ușor misterioasă.

 

Cooltivator: Stiilul de electro-blues abordat de Jurjak pare să fie unul relativ nou pentru piața din România. Care este feedback-ul venit din partea publicului bucureștean? Dar din partea celui din afara Bucureștiului?

 

Jurjak: Muzica blues pentru mine este o stare în care mă regăsesc, când stau seara singur la un pahar de gânduri și o chitară. Publicul reacționează plăcut la îmbinarea vechiului cu modernul să zicem că am adus o noutate veche pe piața muzicală din România.

 

Cooltivator: Ce mesaje vrea Jurjak să transmită cu piesa ”Un minut”?

 

Jurjak: ”Un minut” este dedicată persoanelor care au pierdut ceva sau pe cineva, răspunsul la întrebarea ”oare cât durează sus o viață?unde timpul e de gheață” nu îl știu dar aici jos o viață poate fi timpul petrecut cu persoana care te-a făcut să simți că iubești.

 

Cooltivator: Cum compune Jurjak stilistic clipurile pe care le filmează?

 

Jurjak: La videoclipuri aleg doar piesele care mă inspiră pentru că doar ele mă pot trimite într-o călătorie în care trebuie să îmbrac muzica în imagine și atunci intervine lucrul cu mintea și sufletul.

 

Dacă o melodie este bună nu neapărat mă inspiră, de multe ori piesele mă aleg pe mine să le fac videoclip.

 

Cooltivator:Ne putem aștepta în viitorul apropiat la un altfel de material discografic din partea lui Jurjak?

 

Jurjak: Am lansat primul album oficial ”Lemon blues” și săptămâna viitoare lansez un nou videoclip la piesa ”București”.

 

 

jurjak-lemon-blues

 

Cooltivator: Se gândește Jurjak să meargă și către piața de afară?

 

Jurjak: Da, orice artist vrea să scoată capul și să se facă cunoscut peste hotare, pe album sunt 5 piese în limba engleză și un remix la The Thrill is gone” de la B.B King”, cuun videoclip frumos poate poate…

 

Jurjak + band înseamnă: George Petroșel(voce), Narcis Axinte(bas), Daniel Olteanu(tobe) și Dan Minel Stoica(chitară).

Please follow and like us:
0

andrei.constantinescu@eventures.ro

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT

;