Monday, July 22, 2019
Home / Interviews  / INTERVIU: Orizontal, un rock experimental, progresiv, David Lynch meets alternativ românesc?!

INTERVIU: Orizontal, un rock experimental, progresiv, David Lynch meets alternativ românesc?!

Partea bună a iernii, probabil singura parte bună a iernii este că-mi permite să stau cu căștile pe urechi permanent. Da, țin de cald și pot să mă pierd în universul muzicii de toate felurile.

Partea bună a iernii, probabil singura parte bună a iernii este că-mi permite să stau cu căștile pe urechi permanent. Da, țin de cald și pot să mă pierd în universul muzicii de toate felurile. Mă îndrept spre interviul cu Orizontal printre ghețușurile din centrul Bucureștiului. La semafor printre ceilalți pietoni aștept să prind verde, o să ajung oricum mai devreme deci mai pot lăsa playlistul cu David Lynch, We Singing Colors, Unflicted, Breathelast și alții să-mi duduie în căști. Pitiți pe undeva prin centrul vechi cei de la Orizontal vin pe rând la întâlnire.

 

Augustin Nicolae îmi deschide ușa către sala de repetiție. Intrăm amândoi și el se apucă să-și pregătească basul pentru sesiunea rocking. Augustin e muzician vechi de pe scena alternativului din România. Poate nu știați dar el mai cântă și cu The Amsterdams.

 

-Apare și Răzvan în câteva minute. Cum mai ești ce mai faci?
-Augustin eu sunt bine, voi? Cum merge cu trupa?

 

Augustin

Povestim câteva lucruri legate de muzică. Răzvan bate la ușă și intră zâmbitor. Răzvan Modovan este un pilon al rock-ului românesc. Face parte din garda veche de început de alternativ în România și doar dacă precizez că el mai cântă cu Partizan probabil vă e mai ușor să înțelegeți. Dăm mâna, schimbăm vorbe și trece și el la despachetat chitara, cablat, reglat, acordat.

 

O stiți pe Agneta? Nu? Am cunoscut-o și eu atunci. Agneta e cheia care mai mult sau mai puțin pune în mișcare toate track-urile cântate de Orizontal. E de fapt o personificare a tobei eletronice ce furnizează beat-urile din spatele basului și chitării.

 

Razvan Moldovan

 

Augustin e gata. ”Apare și Gina. E pe drum”. Gina May, probabil nu numele ei adevărat, face parte din Orizontal de scurt timp și asistează și lucrează cu percuția. E mână-n mână cu Agneta și aruncă și zâmbete de pe scenă. Veți observa asta dacă veți merge la concertele Orizontal.

 

Gina May

După ultimele reglaje și cablaje toată lumea e gata. Orizontal e un act de rock alternativ mult mai progresiv decât te-ai aștepta. Pare a fi un ”David Lynch cu ceva românesc” îmi spune Augustin. Și dacă stai bine să asculți descrierea nu-i deloc pe lângă. Oricât aș încerca să o spun din cuvinte un stil concret nu poate fi aplicat pe Orizontal. Trebuie să mergi și să-i asculți în concert unde totul devine un haos captivan de la care nu-ți poți lua urechile.

 

 

După repetiția lor cei de la Orizontal mi-au răspuns la câteva întrebări, pe rând, așa cum stă bine unei trupe integrate și unite. Interviul în formă totală îl puteți citi mai jos. Check-out și videoul din sala de repetiție.

 

Cooltivator: Cum a luat ființă proiectul Orizontal?

 

Augustin Nicolae: A luat ființă în urma unei întrebari pe care i-am pus-o lui Razvan undeva prin vara lui 2015. Ne-am întâlnit în curtea fabricii Pionierul (în fata fostului “Colectiv”), am stat la o trăncăneală “ce mai zici?-ce mai zici?” și l-am întrebat daca nu cunoaște un basist cu care aș putea sa încerc un proiect cu doua chitări bass. El a zis: “Ba da! Eu!”. Una dintre chitările bass “s-a pierdut pe drum” dar trupa a ramas!

Cooltivator: Backgroundul muzical al membrilor Orizontal este oarecum diferit. Există însă un element de legătură –rockul. Care a fost punctul de plecare din punct de vedere creativ?

 

Gina May: Asta cred că este întrebarea la care eu ar trebui să răspund că am cântat cu Mes Quins și cu SoNaked. Dar nu o să zic asta. Nu știu dacă am un răspuns exact. Nu mi se pare atât de important ”backgroundul” muzical, cât este faptul că ceea ce facem împreună ne bucură. Oricum, fără ”Rock” nu poți merge drept în viață HEHE!

 

Cooltivator: Cum decurge procesul de creație al pieselor Orizontal?

 

Răzvan Moldovan: Asta e partea mea de inimă. Avem înșirate în sală tot felul de cutiuțe muzicale care au multe butoane. Învărtim de ele și vedem unde ne poartă, apoi, încercăm să ne amintim care butoane am învârtim.

 

Cooltivator: Cum ați putea descrie stilul pe care Orizontal în abordează?

 

Augustin Nicolae: O lingură de industrial peste un blat de punk cu esență de noise.

 

 

Cooltivator: În condițiile în care industria muzicală nu se mai bazează pe materiale fizice vândute pentru artiști ce credeți că i-ar putea ajuta mai mult?

 

Răzvan Moldovan: Bilete de intrare și o bogată masă de șepci și tricouri.

 

Gina May: Momentele live. Cât mai multe. Fără prea mult tam tam și călcat în strachini.

 

Augustin Nicolae: Dorința de a cânta! Și publicul din ce în ce mai dornic de a asculta. Era să zic avizat!

 

Cooltivator: Când ne-am putea aștepta la un material consistent din partea Orizontal?

 

Răzvan Moldovan: Anul 2017, cât de curând, lucrăm cu spor și multă dedicație.

 

Cooltivator: Cum va suna acest material și cum îl veți promova?

 

Augustin Nicolae: Cum va suna exact este încă o necunoscută și pentru noi. Întâi trebuie să hotărâm unde îl mixăm și masterizăm pentru că deși mare parte dintre cântece există încă mai meșterim la ele. Cât despre promovare, mai e cale lungă dar vom face un pic de imagine, ca să dau o idee dar să și păstrez misterul.

 

Gina May: Va suna așa cum se aude în materialul de mai jos. Se promovează singur. Câtă vreme e la descărcare gratuită și ”urcat” pe cele mai utilizate canale media, nu cred că ne facem probleme.

 

Răzvan Moldovan: Sper să sune așa cum îmi sună în cap: o călătorie punk într-un tren psihedelic. Despre promovare vom avea o discuție ulterioară. Deocamdată ne place așa mult să facem gălăgie.

 

Cooltivator: Care e povestea Agnetei și de ce ați ales această variantă pentru Orizontal?

 

Răzvan Moldovan: Agneta e suedeză și nouă ne place că e exactă.

 

Gina May: Eu pot să spun doar că ne înțelegem foarte bine. Ea are butoane, eu le apăs. Ne completăm reciproc.

 

Augustin Nicolae: La început, am vrut să cântăm cu un toboșar “om”! N-a fost să fie! Și n-a fost să fie și pentru că ne-am dat seama că ceea ce îi ceream noi omului ăla, cum s-ar zice “caietul de sarcini al toboșarului Orizontal” era unappealing, neatractiv pentru “omuleții cu bețe” pe care îi știam noi – minute întregi de reprize robotice, “treceri” simple, “opt măsuri doar premier!”, etc. Și atunci am recurs la roboți. Am studiat problema câteva luni să vedem ce fel de sunet vrem (și ne și permitem pentru că drum machine-urile bune numai ieftine nu sunt!). Aportul lui Razvan, care butonează treburile astea de câteva decenii, a fost hotărâtor pentru că știa despre ce e vorba în propoziție. Mi-am adus aminte cât de important e toboșarul, fie el și electronic, într-o trupă care cântă cu așa ceva – la Sisters of Mercy toboșarul electronic are nume si e considerat un membru al trupei. Ne-am zis că așa stă treaba și la noi. Agneta (Clavia Nord Drum 2) a fost fabricată în Suedia, de aici și numele! Acum, pe Agneta o mânuiește Gina, dar asta e altă poveste.

 

Cooltivator: Ce le-ați spune oamenilor care nu v-au ascultat niciodată dar ați vrea să-i atrageți?

 

Augustin Nicolae: E atât de tare încât îți destupă urechile.

 

Răzvan Moldovan: Feriți-vă!

 

Gina May: Să aibă ”creierul deschis”, dar la propriu.

 

Cooltivator: În afară de muzică cu ce-și mai ocupă timpul membrii Orizontal?

 

Augustin Nicolae: Mai multă muzică, filme, analiză politică și înjurături, degustări, amiciții și prietenii, concerte..!

 

Gina May: Vorbe la vin, mers la cinematecă.

 

Răzvan Moldovan: Ne întrebăm cu ce am greșit.

Please follow and like us:
0

admin@cooltivator.ro

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT

;